ISO 22000 : 2018
ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 22000, gıda endüstrisi uzmanları tarafından geliştirilmiş olan uluslararası kabul görmüş tüm gıda zinciri içinde ekipman, paketleme malzemesi, temizlik maddeleri, katkı ve bileşen imalatçıları gibi ilişkili kurumları da kapsayan bir standarttır. Bu standardın amacı, gıda güvenliği yönetiminin ihtiyaçlarını gıda tedarik zinciri ile uyumlu hale getirmektir. ISO 22000 standardının, çeşitli ülkeler tarafından yayınlanmış HACCP standardının yerini alabilecek ve dünyada ISO 9001 standartı gibi kabul görebilecek bir standart olması öngörülmektedir.
ISO 22000 belgesini gıda üreticileri yanında, BRC, EFSİS, IFS gibi aşağıdaki sektörleri içeren malzeme, ekipman, kimyasal tedarikçileri ile depolama ve taşıma hizmeti veren gıda sektörü tedarikçi firmaları tarafından da kullanılabilmektedir.
- Hammadde tedarikçileri
- Hayvan yemi üreticileri
- Gıda nakliyeci firmaları
- Gıdayla temas eden ambalaj üreticileri
- Gıda depoları
- Gıda makineleri üreticileri
- Gıda sektörüne yönelik temizlik kimyasalı üreticileri
ISO (International Organisation for Standardization) tarafından hazırlanan ve 2005 yılı Eylül ayında yayınlanan ISO 22000:2005 standardının, Asıl amacı tüketiciye sağlıklı üretilmiş gıda güvenliği sağlamak ve sürekli olarak bu yeteneği korumak ve geliştirmek olup ‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ olarak yayınlanmış ilk uluslar arası standarttır.
ISO 22000 Belgesinin Avantajları Nelerdir?
- Şirketinize uluslararası kabul görmüş yöntemleri kazandırır
- Gıda zehirlenmeleri ve ölüm risklerinin düşürülmesini sağlar.
- Tedarikçi ve hissedarlarınızın tehlike tetkiklerinize güvenmelerini sağlar
- Proses kontrolü ile hatalı ürün üretme riskinin azaltılmasını sağlar.
- Yasal ve düzenleyici gıda güvenliği gereksinimlerine uyumlu olduğunuzu göstermenizi sağlar
- Bu tehlike tetkikleri tedarik zinciriniz boyunca uygular
- Hesap verebilirlik ve sorumluluklara şeffaflık kazandırır
- Etkin kalması için sistemleri sürekli olarak geliştirip günceller.