BRC
BRC
BRC - (İngiliz Perakendeciler Konsorsiyumu) İngiliz Perakendeciler Konsorsiyumu 1998 yılında İngiltere perakende sektöründe kurulmuş olup, %90'ı aşan pazar, mağaza, alışveriş merkezi, yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren 300.000'i aşkın firmanın Yönetim Kurulu'na danışılmıştır.
BRC Standartları, İngiliz perakendeciler tarafından oluşturulan standartlardır. Uluslararası olarak tanınan gıda güvenliği standartları, kapsamlı bir çerçeve oluşturmuştur.
Teknik komitelerce bulunan büyük perakendeciler, üreticiler, belgelendirme kuruluşları, ticaret birliklerinin temsilcilerinden oluşur.
Gıda üretim tesislerinde asgari hijyen standartlarının sağlanması amacıyla BRC, İngiliz büyük perakendecilerle birlikte "BRC-Gıda Standartları"nı yayımladı.
BRC NEDİR?
BRC'nin temel amacı, uluslararası alanda tanınan gıda güvenliği standartları ve gıda güvenliği konusunda kapsayıcı bir kalkınma çerçevesi oluşturmaya yardımcı olmaktır. Standartlar, biçim ve içerik açısından, gıda üreticilerinin çalışma sistemi hakkında bir fikir vermek için tasarlanmıştır. Böylece, gıda güvenliği kriterlerinin ve takip prosedürlerinin standardizasyonu sağlanır.
BRC - Global Gıda Standardı Belgelendirmesi isteyen firmalar; tedarikçi uyumluluğu, gıda güvenliği, İngiliz tedarikçiler tarafından kabul görme, tedarikçi denetimlerinin sayısının azaltılması, ürün güvenliği ve kalitesinin iyileştirilmesi, verimli çalışma ve rekabetçi pazar yapısının iyileştirilmesi
BRC Gıda Standardı, gıda işleme kategorize edilmiş ve 6 başlık altında yayınlanmıştır. Şirketler sertifika başvurusunda bulunurken bu kategorilerin kendileri için uygun olup olmadığını incelerken kategori dışında başvuruda bulunmalıdır.
Not 1.İşlen et ve balık ürünleri (kırmızı ve beyaz et ve balık, çiğ et ve balık ürünleri)
2.Üretim (taze ve dondurulmuş meyve ve sebzeler)
3 Günlük Gıda (süt ve süt ürünleri, yumurta)
4 pişmiş, dondurulmuş, yenmek üzere pişirilmeye hazır et ve balık ürünleri
5 Çevre dostu, ısıya dayanıklı, önceden paketlenmiş gıda ürünleri
6 Çevre koşullarına dayanıklı diğer gıda ürünleri (içecekler, unlu mamuller, kurutulmuş gıdalar, hafif gıda ürünleri ve kahvaltılık gevrekler, yağlar ve katı yağlar, gıda katkı maddeleri)
BRC STANDARTLARI
BRC Müşteri Ürünü (Müşteri Ürünleri)
Özel markalı ürünlerin yasal yükümlülük tedarikçisi, teknik yeterliliğin onayı da dahil olmak üzere faaliyetleri kapsar. Bu standartlar, tüketici ürünleri tedarik eden şirketlere, yasal yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri ve tüketicileri koruyabilmeleri için genel perakendecilerin bir temel sertifikasyonu sağlar. Genel olarak uygulanabilen müşteriyle ilgili ürünler, BRC standardının bazı bölümleri ve bazı bölümleri ürüne özgüdür.
Genel bölümler; üretim, hammadde temini, hazırlama, geliştirme, paketleme ve depolama alanları, personel alanları, fiziksel, kimyasal ve biyolojik ürün kontaminasyon riski, tehlike ve risk yönetim sistemleri, ürün tasarımı/geliştirme, personel hijyeni ve eğitimi
BRC / IOP Teknik Standardı-Ambalaj Malzemeleri
BRC ve IOP (Ambalaj Enstitüsü) standardı, perakendecilerin ve gıda üreticilerinin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Gıda ürünleri için standart ambalaj, tedarik eden perakendecilere, genel bir denetimin temelini oluşturan şirket tüketicilerin korunmasını sağlamaktır.
BRC - Gıda Standardı
Gıda üretim tesislerinde asgari hijyen standartlarının sağlanması için BRC en büyük İngiliz perakendecisi "BRC-Gıda Standartları" yayınladı. Gıda endüstrisinde (tedarikçiler) bu standartlara uyumu sağlamak için altı temel kriterin yönetim sistemine uyarlanması gerekir.
BRC NEDEN?
Tüketici güvenindeki artış
İngiliz pazarına geniş erişim
Perakende dağıtımıyla güçlü bağlar
Şeffaflığı artırın
Üretim verimliliğinin artırılması için
Gıda riskini en aza indirmek önemlidir
Kalite, hijyen ve ürün güvenliği gibi geniş bir kapsam söz konusudur.
İç süreçlerin etkin bir şekilde kontrol edilmesi ve hata riskinin en aza indirilmesi sağlanır.
Gıda güvenliğine proaktif bir yaklaşım getiriyor